Musiikin 23-vuotias komeetta Unna Kortehisto: ”Blues menee aina fiilis edellä”

Musiikin 23-vuotias komeetta Unna Kortehisto: ”Blues menee aina fiilis edellä”

Hotelli Tallukka Blues Partyssa juurimusiikin tuore voima ja tyylikäs perinteikkyys kohtaavat Helge Tallqvist Bandin esiintymisessä. Yhtyeen laulusolistina nähdään 23-vuotias Unna Kortehisto.

Blues Partyn pääkonserttia vietetään lauantaina 19. elokuuta Tallukassa, joka sijaitsee Asikkalan Vääksyssä.

Unna opiskelee helsinkiläisessä Metropolia-ammattikorkeakoulussa esittävän muusikon linjalla. Musiikki on tiiviisti hänen perimässään, sillä hänen isänsä on muusikko ja äitinsä tanssija, koreografi ja ohjaaja.

Miten tienne kohtasivat Helgen kanssa, Unna?

Unna: Minä ja Helge tapasimme muusikkoystäväni kautta. Viestittelyn ja puhelujen jälkeen tulimme tulokseen, että ehdottomasti lähdetään tekemään yhdessä musiikkia.

Millaisen vaikutuksen blues on sinuun tehnyt?

On ollut hauskaa tutustua tarkemmin bluesiin, onhan se kuitenkin melkein kaiken rytmimusiikin takana! Musa on mun sielu. Sen kautta hengitän ja olen niin kiitollinen, että pääsen tekemään sitä.

Bluesiin on helppo tarttua, koska se on niin sielullista musaa ja menee aina fiilis edellä. Se antaa mulle paljon tulkinnanvaraa ja tilaa. Nautin siitä suuresti. Lisäksi laulan paljon soulia, R&B:tä ja popmusiikkia. Rytmimusa ylipäätään on aina ollut lähellä sydäntä.

Olet tehnyt töitä Helgen aiemmankin solistin, Emilia Siscon, kanssa?

Olen Emilia Siscon bändissä taustoissa ja tehnyt paljon muuta. Olen laulanut tosi nuoresta asti ammattimuusikoista koostuvassa Amy Winehouse -tribuuttibändissä. Olen tehnyt paljon duokeikkoja ja pienempiä baarikeikkoja sekä esiintynyt muun muassa UMOn big bandin kanssa yhtenä sen solisteista.

Tallqvist: Jalan alle menevää kaupunkibluesia

Unna Kortehiston ja huuliharpisti Helge Tallqvistin lisäksi kokoonpanossa vaikuttavat Jonne Kulluvaara (kitara), Jaska Prepula (basso) ja Juppo Paavola (rummut).

Tallqvistin yhtye on tehnyt poikkeuksellista työtä nuorten solistien esiin tuomisessa. Bändin aiempia laulajia ovat Fatima Kortesoja, Ina Forsman, Emilia Sisco ja Challotta Curves.

Helge, mitä uutta Unna tuo bändiinne?

Helge: Unna jatkaa sitä perinnettä, joka mulla on ollut jo yli kymmenen vuotta. Superlahjakkaita nuoria naisia solisteina. Unna tuo bändiin aiempien solistien tapaan hämmästyttävän sielukasta ja tasokasta blueslaulantaa ja -tulkintaa, lisäksi täydellistä englannin kielen hallintaa ja lausumista. Unna on suuri persoonallisuus, karismaattinen lavaesiintyjä, joka aina valloittaa yleisön.

Kuuntele bändin esitys ”Never Give Up”:

Millaista materiaalia stagella on luvassa?

Ohjelmisto muodostuu omista biiseistä juuri ilmestyneeltä digitaaliselta EP:ltä sekä coverbiiseistä. Jalan alle menevää kaupunkibluesia. Kun bändissä Unnan lisäksi ovat Jonne Kulluvaara, Jaska Prepula ja Juppo Paavola, niin mun on helppo kellutella huuliharpulla tällaisen ryhmän mukana.

Unna ja Helge esiintyivät Lahden Grand Blues Festivalilla

Millaiset fiilikset sinulla on aiemmista Grand Blues -vedoista?

Grand Bluesista mulla viimeisin muisto on se, kun olimme siellä esiintymässä Ina Forsmanin kanssa. Mukana oli myös ruotsalainen Trickbag, ja tunnelma oli loistava. Suorastaan hulvaton meno koko illan. Nyt sitten illassa mukana myös ruotsalaisen Knock-Out Gregin superbändi, joten ei epäilystäkään, etteikö tunnelma olisi katossa koko illan.

Grand Blues Festival 2023, Lahti

Grand Blues Festivalin pohjoismainen esiintyjä on Knock-Out Greg & The Scandinavian Blues Flames. Kotimaisen panoksen antavat Unna & Helge Tallqvist Band sekä Dr. Johnin ohjelmistoon heittäytyvä Tri Tolvanen & Gris Gris Receivers.

Tapahtumapaikkana on Möysän musaklubi eli Mössö. Festivaalin nimi juontaa alkuajoilta, jolloin se järjestettiin Kauppahotelli Grandissa Lahden keskustassa.

Esiintyjät:

Knock-Out Greg & The Scandinavian Blues Flames
Unna & Helge Tallqvist Band
Tri Tolvanen & Gris Gris Receivers

Aika: lauantai 15.4. noin kello 20 alkaen

Paikka: Möysän musaklubi

Ennakkoliput: Tiketti