Grand Blues Festival viihdytti Möysän musaklubilla

Grand Blues Festival viihdytti Möysän musaklubilla

Lahden keväinen tapahtuma Grand Blues Festival piti jälleen kerran kutinsa. Möysän musaklubi täyttyi hyvästä musiikista ja viihtyvästä yleisöstä.

Grand Blues Festival on tuonut vuosien varrella suomalaisten ihmeteltäviksi monia kansainvälisiä artisteja kuten Lurrie Bell, Tom Principato ja Kirk Fletcher. Tällä kertaa ulkomaanavut värvättiin huomattavasti lähempää, ja tähdeksi saapui ruotsalainen Knock-Out Greg bändeineen. Koska yhtyeen nimi on Scandinavian Blue Flames, olihan siihen saatava voimaa muualtakin Pohjoismaista: vahvistuksena kitaroi Tomi Leino.

Huolitellusti valkoiseen puvuntakkiin sonnustautuneesta Gregistä saa varsin tyylikkään ja sliipatunkin vaikutelman. Melko siisti oli bändin settikin. Leinon huipputason soittaminen toisaalta varmisti, että esitykseen mahtui vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pitkään settiin saatiin tervetullut rytminvaihdos, kun pianisti Fredrik von Werder päästettiin irti hurjassa boogie-woogie-numerossa. Sen hän veti duona rumpali Marcus Anderssonin kanssa – maittava välipala!

Bassoa (sähkö- ja kontrasellaista) yhtyeessä soitti Lars Näsman, joka pääsi välillä laulusolistinkin hommiin. Knock-Out Gregin (laulu, kitara, huuliharppu) laulamisesta kohosi monien yleisön jäsenien joukossa vertauksia Ruotsin legendaan Sven Zetterbergiin.

Kaikkiaan Gregin ja Scandinavian Blue Flamesin konsertti oli laadukas ja viihdyttävä. Toki yllättäviä käänteitä olisi sopinut mukaan enemmänkin. Aivan artistin liikanimen mukaista tyrmäystä ei tullut, mutta kyllä orkesteri sai yleisön muutaman kerran mukavasti köysiin.

Suomalaisen huuliharppubluesin ikoni Helge Tallqvist on värvännyt bändinsä keulille laulajaksi Unna Kortehiston, 23. Unnan ja Helgen rinnalla ”Mössöllä” soittivat kitaristi Jonne Kulluvaara, basisti Jaska Prepula ja rumpali Juppo Paavola, joten nuori solisti sai stagelle ensiluokkaiset tukijoukot.

Välittömästi Unnan tultua lavalle kävi selväksi, että nyt on tosi kyseessä. Itseluottamusta uhkunut laulaja otti show’n haltuun ja herätti yleisössä ansaittua ihastusta. Rootsmusiikki on ollut lähellä Unnan sydäntä jo pidempään, ja se näkyy. Bluesille ominainen tunne ja uhmakkuus tulevat selvästi artistin sisimmästä. Hän käyttää nuorta ja edelleen kehittyvää lauluääntään taitavasti. Alaa löytyy kivasti savuisen matalasta railakkaaseen ylärekisteriin.

Unna on enemmän kuin laulaja, hän on nimenomaan esiintyjä. Juuri tällaisia artisteja tarvitaan. Unna Kortehiston kaltaista hahmoa on mukavaa kuunnella levyltä, mutta hän on loistava syy irrottautua kotoisesta nojatuolista ja lähteä paikan päälle nauttimaan elävästä musiikista.

– Unna on suuri persoonallisuus, karismaattinen lavaesiintyjä, joka aina valloittaa yleisön, sanoi Helge ja oli täsmälleen oikeassa.

Bändin osuvimpia vetoja Grand Blues Festivalilla olivat digitaaliselta EP:ltä tutut Never Give Up ja Lay Beside Me sekä parhaiten B.B. Kingin vetona tunnettu Sweet Little Angel.

Pianisti-laulaja Tri Tolvanen pääsi Lahdessa ilmeisen mieleiseen rooliin, sillä hänen orkesterinsa teki kunnianosoituksen New Orleansin legendalle Dr. Johnille. Ville ”Tohtori” Tolvanen oli koonnut yhdeksänhenkisen Gris Gris Receivers -poppoon puhaltimineen ja taustalaulajatrioineen.

Avausbiisin Iko Iko jo alettua Tri Tolvanen tepasteli lavalle niin kuin Dr. John tapasi tehdä. Kyseisen New Orleans -klassikon lisäksi esimerkiksi Right Place Wrong Time toimi kuin tauti. Huippubiisiin Such a Night oli puolestaan sovitettu makean jazzy trumpettisoolo Mari Vuolahdelle. Menevä ja raikas tribuuttisetti Tri Tolvaselta joukkoineen.

Tri Tolvanen & Gris Gris Receivers pani tuulemaan Mössöllä.

Järjestävä seura eli Lahden Blues Mafia -yhdistys vain parantaa menoaan, ja tapahtuman siirtäminen suositulle Mössölle on onnistunut veto. Hämeenkadun livemekassa oli todella mukavasti yleisöä, ja ihmiset elivät tunnelmassa mukana. Myös inhimillinen aloitusaika, kello 19, keräsi kiitosta.

– Jäsenmäärä on noususuunnassa. Saatiin myös nuorempaa verta, kun Ismo Haavisto tuli hallituksen jäseneksi. Itsekin kun alan olla jo niin vanha ja väsynyt, murjaisi yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Haukijärvi.

Vanhasta ja väsyneestä ei ole toki tietokaan, sillä Haukijärven bändi Hauki Blues Revue (mukana mm. Jo’ Buddy ja Masa Orpana) varmisti juuri keikan Ruska Bluesiin Kolille.

Elinvoimaiselta vaikuttaa myös Grand Blues Festival, joka on kuulunut vuosien ajan suomalaisen blueskevään luottotapahtumiin. Taustaorganisaatio uusiutuu, ja lupaavaa kehitystä on yleisössäkin. Ilahduttavan paljon nuorempaa ryhmää oli löytänyt tiensä Mössön sinisävyiseen kevätriehaan.