Bluesin legenda John Mayall 90 vuotta

Bluesin legenda John Mayall 90 vuotta

Bluesartisti John Mayall täytti 90 vuotta 29. marraskuuta 2023.

Mayall on yksi harvoista bluesin elävistä legendoista. Hänestä tuli yksi brittiläisen bluesin uranuurtajista jo 60-luvulla, ja aktiiviura kesti aina vuoteen 2021 asti.

Parhaiten Mayall muistetaan The Bluesbreakers -bändistään. Bluesbreakers alkoi lyödä läpi vuonna 1963. Maailmanmaineeseen nousseen kokonpanon Mayall lopetti vasta vuonna 2008.

– Tahdon keventää tavallista, suurta työmäärääni ja antaa itselleni vapauden työskennellä muiden muusikoiden kanssa jos ja kun minusta siltä tuntuu, Mayall kommentoi tuolloin.

Blues Breakers with Eric Clapton” (1966) kuuluu bluesin suurimpiin klassikkolevyihin. Claptonin lisäksi kuuluisia Bluesbreakers-kitaristeja olivat muiden muassa Peter Green, Mick Taylor, Coco Montoya, Walter Trout ja Buddy Whittington.

John Mayall & The Bluesbreakers vieraili Suomessa jo 60-luvulla. Sittemmin keikat ja kiertueet seurasivat toisiaan. Kokoonpanon viimeinen Suomen-keikka nautiskeltiin Helsingin Apollo Live Clubilla kesäkuussa 2008.

Mayall Helsingissä kesällä 2008.

Mayall nähtiin Bluesbreakersin jälkeisenäkin aikana maassamme. Kesällä 2011 hän esiintyi Järvenpään Puistobluesissa ja pulahti settinsä jälkeen Tuusulanjärveen uimaan.

Terveyshuolet keskeyttivät Mayallin keikkailun vuonna 2018. Hän palasi ennen pitkää lavoille ja kävi esiintymässä Suomessakin. Euroopan-kiertue käynnistyi Tampereelta.

– Suomeen on melkoinen matka, mutta kyllä keikatkin ovat sitten varsin palkitsevia. Suomalainen yleisö on aina innokasta, Mayall sanoi Blues-Finland.comille vuonna 2019.

– Varsinaisesti en silti pidä kirjaa yksittäisistä keikoista. Joka kerta kun astun stagelle, tehtäväni on panna parasta ja kommunikoida yleisön kanssa, hän kuvaili.

John lähti sairauslomalle uudelleen vuoden 2019 lopulla. Alkuvuodesta 2020, juuri ennen pandemian puhkeamista, kiertueet jatkuivat. Lokakuussa 2021 Mayall kertoi tehneensä suuren päätöksen.

– Minun on aika ripustaa kiertuekengät naulaan. Teen vielä keikkoja kotini lähellä Kaliforniassa, mutta eeppiset kiertuepäiväni ovat tulleet loppuunsa, Mayall tiedotti.

John heitti viimeisen keikkansa 26. maaliskuuta 2022. Paikkana oli Kalifornian San Juan Capistrano, ja bändissä soittivat Greg Rzab (basso), Jay Davenport (rummut) ja Carolyn Wonderland (kitara, laulu).

Katsele ja kuuntele ”Room to Move” viimeiseltä keikalta:

Mayallin merkittävimpiin levyihin Clapton-julkaisun lisäksi kuuluvat ”Crusade” (1967), ”Blues from Laurel Canyon” (1968) sekä myöhempien vaiheiden ”Stories” (2002). Mayall juhlisti 70. syntymäpäiväänsä lukuisien tähtivieraiden kanssa juhlakonsertilla, josta julkaistiin erinomainen livelevy ”70th Birthday Concert”.

Oma lukunsa Johnin levytysuralla oli ”Turning Point” (1969), joka dokumentoi vaiheen, jonka aikana Johnin bändi soitti ilman rumpuja ja soolokitaraa – kyseisellä albumilla framille pääsivät esimerkiksi saksofoni ja huilu.

– Muistot levystä ovat kyllä hyvät. Ajattelen levytyshistoriaani ikään kuin musiikillisena päiväkirjana. Kaikki levyt olivat minulle erittäin tärkeitä omana aikanaan, ja melko hyvinhän ”Turning Point” on aikaa kestänyt! Mayall sanoi Blues-Finland.comille.

Mayallin viimeinen pitkäsoitto ”The Sun Is Shining Down” ilmestyi vuonna 2022 ja sai Grammy-ehdokkuuden. ”Wake Up Call” (1993) oli Johnin ensimmäinen Grammy-ehdokaslevy.

The Blues Foundationin kunniagalleriaan Blues Hall of Fameen Mayall kutsuttiin vuonna 2016.

Macclesfieldissa, lähellä Manchesteria, syntynyt Mayall muutti Britanniasta Yhdysvaltoihin jo 1960-luvulla, mutta kotimaassaan häntä ei unohdettu. Hänelle myönnettiin OBE-kunnia (Officer of the Order of the British Empire) vuonna 2005.