Bluesministeri ja Kantritohtori loppuvat

Bluesministeri ja Kantritohtori loppuvat

Yle on päättänyt lopettaa suursuositut musiikkiohjelmat Bluesministerin ja Kantritohtorin.

Esa ”Bluesministeri” Kuloniemi ja Teppo ”Kantritohtori” Nättilä ovat tehneet radio-ohjelmia vuosien ajan. Ohjelmien kuuntelijamäärät ovat olleet korkeita, mutta se ei ole selvästikään ollut Ylelle riittävä peruste jatkaa ohjelmia.

– Uusien ohjelmien alkaessa jostakin on myös luovuttava (…) ja näin ollen Kadonneen levyn metsästäjät, Bluesministeri ja Kantritohtori päättyvät, Yle kertoi verkkosivuillaan 28. marraskuuta 2023.

Yle heikensi Bluesministerin ja Kantritohtorin asemaa jo vuosi sitten. Blues-Finland.com julkaisee uudelleen viime joulukuussa tehdyn Kuloniemi-haastattelun.

– – – – –

19.12.2022

Suositut radio-ohjelmat Bluesministeri ja Kantritohtori ovat joutumassa aiempaa huomattavasti vähäisempään rooliin Ylen ohjelmakartassa.

Yle kertoi 12. joulukuuta, että Bluesministeristä ja Kantritohtorista on tulossa kesäsarjoja. Molempia ohjelmia on tullut viikoittain Ylen radiokanavilta ympäri vuoden.

Ylen mukaan ensi vuodesta alkaen on luvassa ”aiempaa enemmän suoraa radiolähetystä” ja ”yhä enemmän toivemusiikkia”.

Bluesministeriä toimittaa Esa Kuloniemi ja Kantritohtoria Teppo Nättilä. Kuloniemi on jo tottunut ajatukseen muutoksesta, vaikka se onkin vaikea paikka.

– Kävin juuri tekemässä viimeisen ohjelman, joka tulee ulos tammikuun toisena päivänä, Kuloniemi kertoi Blues-Finland.comille maanantaina.

– Minua ja Teppoa tämä asia kyllä ketuttaa. Me tosin tiesimme tästä jo syyskuussa, joten meillä on ollut aikaa prosessoida asiaa. Mutta loppukuluttajillehan tämä tuli yllätyksenä, hän huomioi.

Kuloniemi on tehnyt Ylelle bluesohjelmia vuodesta 1986 asti. Ohjelmat ovat soineet niin Rockradiossa, Radio Mafiassa kuin Radio Suomessa. Bluesministeriä edelsivät ohjelmat Rytmiä ja bluesia, Bluesilta ja osana Kuloniemen ideoimaa Rootsiltaa tehty Ulvovat sudet.

Kuloniemi on myös ansioitunut muusikko, ja Honey B & T-Bones -bändi on toiminut 40 vuoden ajan.

Juurimusiikkiyleisön keskuudessa uutinen radio-ohjelmien uudesta formaatista otettiin vastaan tyrmistyneesti. Bluesministerillä ja Kantritohtorilla kuulijaluvut ovat nousseet parhaimmillaan sadan tuhannen tietämiin, joten marginaaliohjelmista ei ole suinkaan kyse.

Suositussa Adressit.com-palvelussa avattiin 16. joulukuuta vetoomus nimeltä Bluesministeriä ja Kantritohtoria ei saa lopettaa. Adressi keräsi muutamassa päivässä noin kolme tuhatta allekirjoittajaa ja oli viikkotasolla palvelun toiseksi suosituin adressi.

Adressin laati Antti Karkiainen, joka muistetaan muusikkona AK-77-bändistä.

– Suoratoistopalvelujen aikakautena toivemusiikista ei ole pulaa. Pula on ammattitaidolla ja rakkaudesta lajiin toimitetuista erikoisohjelmista, Karkiainen sanoo adressissa.

Myös Finnish Blues Society -yhdistys otti kantaa ohjelmien puolesta vedoten esimerkiksi siihen, että tehdyt peliliikkeet ovat ristiriidassa Ylen ”toiminnan ytimessä olevan monipuolisuuden kanssa”.

Kuloniemi suhtautuu nähtyihin ulostuloihin kunnioittavasti.

– Paha tällaisiin päätöksiin on vaikuttaa, elleivät vetoomukset sitten kerää aivan poikkeuksellisia lukemia. Demokratiassa kaikki perustellut mielenpiteenilmaukset ovat kuitenkin oikeutettuja. Ohjelmien yleisö saattaa olla varttuneempaa väkeä ja miesvoittoista, mutta ei sellaistakaan yleisöä pitäisi halveerata.

Bluesministeri ja Kantritohtori eivät ole katoamassa eetteristä, vaan tällä tietoa ne palaavat kesän ajaksi. Ohjelmien formaattia vielä hiotaan.

– Yle on luvannut, että minun ja Tepon ohjelmat jatkuvat kesäsarjoina, mutta niiden syklistä ei ole vielä tietoa. Toivottavasti niistä tulisi viikoittaisia. Lisäksi meille on väläytelty, että saisimme aiempaa paremmat lähetysajat, kertoo Kuloniemi.

Säännöllisiä ministeri- ja tohtorilähetyksiä voi toistaiseksi kuunnella Radio Suomesta ja suoratoistopalvelu Areenasta.

Linkit: Bluesministeri, Kantritohtori