|
2.5.2011 Suomiblues tänään: Mitä tästä opimme? Blues-Finland.comin viisiosainen haastattelusarja Suomiblues tänään päättyi hiljattain. Hieman samalla tavoin kuin festivaalit ja toistuvat klubit tuovat erityistä mielenkiintoa elävän bluesin kenttään, oli sarjamme tarkoituksena tuoda jäntevyyttä alan media-antiin.
Sarja onnistui. Yksittäiset jutut keräsivät valtavasti enemmän huomiota kuin "tavalliset" uutiset ja artikkelit. Teemoitetut kokonaisuudet tulevatkin varmuudella jatkumaan Blues-Finland.comissa.
Satunnaiselle kuuntelijalle musiikkimaailma saattaa vaikuttaa vain esiintyjien ja yleisön väliseltä kohtaamiselta keikka- ja levyapajilla. Kokonaisuus kulisseissa on kuitenkin paljon laajempi. Soppaa ovat hämmentämässä keikka- ja festivaalijärjestäjät, musiikkiyhdistykset, levy-yhtiöt, jakelijat, ohjelmatoimistot ja tietenkin media. Tätä vyyhtiä tahdoimme avata. .
|
Haastattelut vahvistivat käsitystäni bluesista tunne- ja intohimoperäisenä musiikkina. Kääntöpuolena on, että näin outoa lähestymistapaa ei katsota valtavirrassa hyvällä – blues on aivan liian monien silmissä vain jazzin ruma velipuoli äidin aiemmasta liitosta.
On selvää, etteivät artistit useinkaan ole halukkaita arvioimaan toistensa tekemisiä. Haastateltuja rohkaistiinkin pohtimaan Suomen artistien ja bändien "kirjoa" sen sijaan että olisi alettu rakentaa paremmuusjärjestyksiä: niistä ei henkisen alan hommissa seuraa mitään hyvää. Kävi selväksi, että artistit arvostavat Suomibluesin kenttää – tietyin varauksin. Muun muassa bändien toiminta ja laulaminen saivat kritiikkiä.
|
|
Oman onnensa sepät
Festariyleisöt ovat Suomessa pääsääntöisesti varsin sankkoja. Mielestäni yksittäiset keikat eivät sen sijaan saa ansaitsemaansa yleisömääriä. Haastatellut eivät juurikaan tarttuneet tähän täkyyn. Tyydyttiin lähinnä huomioimaan yleisön korkeaa keski-ikää ja miesvoittoisuutta.
Suomi on yksi yhdistysten luvatuista maista. Bluesinkin saralla toimintaa piisaa. Harva haastatelluista kuitenkaan oli kovin innoissaan niiden toiminnasta. Useimmiten moitittiin niiden toiminnan sisäänpäin lämpiävyyttä ja takertumista genrerajoihin. Yhdistyksillä on festari- ja keikkajärjestäjinä erittäin suuri rooli maassamme, mutta aika- ja taloudellisten resurssien rajallisuus asettavat hyvin nopeasti ehtonsa.
|
Suomiblues tänään -sarjassa kävi ilmi – ei yllättäen – että suomalaiset blues-artistit ja -bändit ovat hyvin pitkälti oman onnensa seppiä. Levy-yhtiöt, jakelijat ja musiikin vähittäismyyjät kiinnostuvat vasta kun heillä on valmis, eli myyvä, tuote hyppysissään. Keikkojen hankkimisen ulkoistamisesta ohjelmatoimistolle oli jonkin verran kokemuksia. Lähinnä heikkoja.
Kaikki luonnollisesti ymmärtävät median merkityksen. Haastatellut eivät kommenteissaan karsastaneet julkisuutta, tosin tiedostaen, että bluesin kaltaisella musiikinlajilla on pienet mahdollisuudet näkyä valtavirtamediassa. Ei- perinteisessä ja erikoistuneemmassa mediassa näkyvyyttä piisaa enemmän, kuten kohta viisivuotias Blues-Finland.com osaltaan todistaa, ja sitä osataan ilmiselvästi myös arvostaa.
|
|
Puoliksi suunniteltu...
Artistit ovat puhuneet. On aika hakata teesit seinään. Teesit eivät osoita ketään sormella, niitä voi pohtia joka ikinen blues-ihminen tykönään.
Eroon nurkkakuntaisuudesta. Genrerajat kuuluvat levykauppojen hyllyihin shoppailua helpottamaan. Yhteistyötä pyytäminen ja siihen ryhtyminen ei välttämättä ole heikkouden osoitus. Lausumat tyyliin "Ei me kenenkään apua tarvita" ja "Saadaan paikka täyteen muutenkin" sen sijaan ovat.
Hyvä fiilis ei ole synti. Totisuus ei ole uskottavuuden mittari. Nimien ja vuosilukujen luettelijat ovat varmasti musiikin elämäntapaintiaaneja, mutta asioiden edistämisessä heillä ei ole virkaa.
Maltti. Harjoitelkaa, pohtikaa. Älkää heti tavoitelko maailmaa. Festari kannattaa yrittää saada vietyä läpi kunnialla edes kerran ennen kuin aletaan puhua sen perinteeksi tekemisestä. Keskittykää olennaiseen.
Tyrkyttäkää itseänne mediaan. Valtavirtaisuuskaan ei ole pahasta, jos se jää piipahdukseksi. Medianäkyvyydestä paljon menee hukkaan, mutta aina varmasti tarttuu muutama uusi innokas mukaankin. Blues tuskin haluaa valtavirtaiseksi, mutta potentiaali on saatava liikkeelle.
Vapauttakaa runoratsu. Miten voisi tehdä asiat eri tavalla kuin toiset? Omia ideoita tai vaikka uusia originaalibiisejä ei tarvitse hävetä. Ujostelu ja vaatimattomuus on turhaa.
Käykää keikoilla. Artistit ja bändit todella arvostavat ja haluavat teitä. Festivaalit tarjoavat näyttävimmät kokonaisuudet, mutta esiintyjät ovat useimmiten parhaimmillaan yksittäisillä keikoilla. Ja ota keikasta muistoksi bändin levy nimmareilla koristettuna.
If we think really hard, maybe we can stop this rain!
Blues-Finland.comin Suomiblues tänään -sarja ei muuta maailmaa. Tunnustaudun silti kovan linjan idealistiksi. Uskon ajatuksen ja siitä kumpuavan toiminnan voimaan. Vähän niin kuin yli 40 vuotta sitten Woodstockissa, missä mudassa rypeneet hipit toivoivat pystyvänsä lopettamaan jatkuvan rankkasateen meditatiivisin keinoin.
Haastattelusarjan tarkoituksena oli paitsi antaa valokiilaa sen ansaitseville artisteille ja bändeille myös, totta kai, herätellä lukijoitamme. Ajatuksia heräsikin kosolti. Ja niiden myötä paljon keskustelua. Se on jo hyvä alku.
Kun asioita oikein pirusti ajatellaan, syöpyvät ne tajuntaan. Alkaa hiljalleen syntyä mieltymyksiä ja haluja. Kun ne kasvavat riittävän vastustamattomiksi, alkaa ihminen toimia niiden puolesta. Ehkä syntyy uudenlaista, raikasta aktiviteettia. Ja sitten – kuka tietää?
PASI TUOMINEN Blues-Finland.comin perustaja ja päätoimittaja
|
|
|
Etusivu | Uutiset | Artikkelit | Keikkakalenteri | Festarikalenteri | Artistit Kuunteluhuone | Finnish Blues Exchange | Foorumi | Info | In English .
|
Ota yhteyttä: admin (a) blues-finland.com © Blues-Finland.com 2006-2011 .
|
|