Walter Trout 2014: The Blues Came Callin’

Walter Trout 2014: The Blues Came Callin’

Huippukitaristi Walter Trout tulee kiertueelle Suomeen keväällä 2024.

Ajankohta merkitsee myös sitä, että Walterin mainion levyn The Blues Came Callin’ ilmestymisestä tulee kuluneeksi kymmenen vuotta.

Tulevan Trout-vierailun kunniaksi Blues-Finland.com julkaisee uudelleen arvion kymmenen vuotta täyttävästä albumista.

Blues tuli ikkunasta

10.7.2014

Walter Troutin tulevaisuus on vaakalaudalla, mutta uusi levy ”The Blues Came Callin'” raikaa elinvoimaisesti. Albumi huokuu raskautta ja tunnetta, aivan kuten miehen elämäkin.

Kyllä. Mies oheisessa kuvassa on Walter Trout. Trout, jonka laulu- ja kitarasoundit muistetaan tanakoina kuin mies itse. Walterin elämään on kuulunut monta käännettä, mutta tällä hetkellä hän elää vaiheista rankinta. Elämäntavat vaativat vihdoin veronsa, ja maksansiirto oli pelastusrengas; ainoastaan siihen turvautuen Walter pystyi pitämään päänsä pinnalla.

Itse operaatio sujui moitteettomasti. Kesäkuun alussa, noin viikko maksansiirron jälkeen, Walter jutteli suhteellisen pirteästi ja lupaili paluuta: ”I’ll be back in 2015, kickin’ butt”.

Kuntoutuminen ei käy käden käänteessä. Rouva Trout, Marie, joka on pitänyt fanit ajan tasalla, kuvaili kuntoutumisen sujuvan ”etanan vauhdilla”. Kesäkuun lopussa Walterilla oli ollut niin kovia kipuja, ettei hän pystynyt liikkumaan – kaikki yritykset päättyivät viiltäviin tuskanhuutoihin.

”Parantuminen on turhauttavan hidasta. Syynä on taas yksi sisäinen tulehdus. Kärsivällisyyttämme koetellaan jatkuvasti. Walter suhtautuu kaikkeen ylväästi, vaikkemme tiedäkään, mitä huominen tuo tullessaan”, Marie Trout kuvaili tilannetta hiljattain.

Raskaasti tallustellen

Walter Troutin, 63, kunto ja tulevaisuus ovat vaakalaudalla, mutta hänen musiikkinsa pauhaa eläväisenä. Troutin bändi tekee rundia solistinaan brittiläinen Danny Bryant (tuttu Redeye-bändistä), ja vieraileepa kiertueella myös Walterin poika Jon. Lisäksi kesällä ilmestyi varsinainen Walter-setti: elämäkertakirja, dokumentti-DVD ja albumi ”The Blues Came Callin'”.

Walter valmisteli ”The Blues Came Callin'” –levyä kuin viimeistä päivää (kirjaimellisesti), ja kova henkinen lataus välittyykin kuulijalle. Kahdentoista kappaleen edestä saadaan kuulla väkevää bluesrockia. Heikenneestä kunnosta huolimatta Trout on ollut hyvässä soitto- ja sävellysvireessä: cover-kappaleita on ainoastaan kaksi.

Albumi on ehtaa ja uutta Troutia. Käy silti selväksi, että artisti on vilkuillut taakseen. Hän muistaa kahta tunnetuinta bändiään. ”Mayall’s Piano Boogie” on tietenkin kunnianosoitus John Mayall & The Bluesbreakersille, jossa Walter soitti 80-luvulla. Ja kukas muukaan kappaleella soittaisi pianoa kuin herra Mayall itse. ”Willie” on puolestaan kuin suoraan Canned Heatin tuotannosta – Heatissahan Walter vaikutti niin ikään 80-luvulla.

”Born in the City” pohdiskelee kaupunki- ja maaseutuasumisen eroja. New Jerseyn mies puhuu kaupunkilaisuuden puolesta vahvan tunteikkaalla ilmaisulla. ”I know that country livin’ is peaceful and serene; I like the danger of the city, where the streets are hard and mean.” Mahtavat kitarasoolot, mahtava latinki!

”The Whale Have Swallowed Me” (J.B. Lenoir) tuo kokonaisuuteen rytminvaihdoksen hiippailevalla tunnelmallaan. ”Take a Little Time” on puolestaan kumarrus 50-lukulaisen rock ’n rollin sankareille. Raskaasti tallusteleva nimibiisi kertoo luonnollisesti blueskärpäsen puremasta. Walter kertoo bluesin tulleen ikkunasta ja pesiytyneen hänen pääkoppansa sisälle…

”The Blues Came Callin'” –levyllä kuultava kitarasoundi on jäljittelemätöntä Troutia. Vuosikerta-Stratocaster saa kyytiä rajulla tatsilla, välillä nopeilla juoksutuksilla, välillä täyttymyksellisen intensiivisesti. Laulusoundinkin toki tunnistaa, vaikka tietty väsymys paistaa siitä läpi. Albumi on vankka kokonaisuus sinällään; kukaan tuskin toivoo, että tulevaisuudessa sitä pidetään merkityksellisenä vain siksi, että se oli artistin viimeinen teos.

Hempeily ei ole Walterin alaa, ja myös ”The Blues Came Callin'” on yleisilmeeltään varsin raskas. ”Mitäpä jos ottaisit hieman rauhallisemmin ja tutustuisit muutamaan nuottiin? Voisit vaikka pitää niistä”, tuumi kokeneempi artisti James Harman aikoinaan nuorelle kitaristille. Trout vastasi, ettei hän ole koskaan ollut erityisen hyvä ottamaan neuvoja vastaan.

PASI TUOMINEN

Walter Trout: The Blues Came Callin’. Provogue/Mascot, 2014

Walter Trout (kitara, laulu, huuliharppu), John Avila (basso), Sam Avila (Hammond B3 ja muut kosketinsoittimet), Skip Edwards (Fender Rhodes, Hammond B3), Kenny Gradney (basso), Deacon Jones (Hammond B3), Rick Knapp (basso), Michael Leasure (rummut ja muut lyömäsoittimet), Taras Prodaniuk (basso), Sasha Smith (piano), John Mayall (kosketinsoittimet)

Tuottajat: Walter Trout, Marie Trout, Eric Corne