Mitä tiedämme elävän bluesin vuodesta 2024?

Mitä tiedämme elävän bluesin vuodesta 2024?

Suomeen on luvassa ilahduttava tarjonta elävää bluesia, jossa riittää niin määrää kuin laatua.

Fotossa yllä GA-20. Kuva: Marko Aho

Alkuvuoden kansainvälisiä keikkavieraita ovat Little Boogie Boy ja Knock-Out Greg.

Lappiin on luvassa festivaalivauhtia 25.-28. tammikuuta, jolloin vietetään Ylläs Jazz Blues. Esiintyjäkaartiin kuuluvat esimerkiksi Erja Lyytinen, Pepe Ahlqvist, Keystone Cops, Pauli Halme, Joshua James, Evan Coulombe ja Mika Kuokkanen.

Etelään ei tarvitse siirtyä sen jälkeenkään, sillä heti helmikuun alussa Pakkasukko Blues ‘n’ Jazz valtaa Kemin. Geraint Watkins & Mosquitos ja Kyla Brox ovat kovia kansainvälisiä. Stagen ottavat myös Marjo Leinonen & The Bublicans sekä kiintoisa suomalais-virolainen South of Savoy.

Amerikkalaisbändi GA-20 tulee taas. Yhtyeeseen kuuluvat kitaristi Matt Stubbs, kitaristi-laulaja Pat Faherty ja rumpali Tim Carman. Yhtye on tehnyt töitä perinteisen bluesin modernin tulkinnan etulinjassa viiden vuoden ajan.

Lue tästä Blues-Finland.comin GA-20-keikka-arvio.

Helmikuun seitsemäntenä käynnistyy Gary Moore -tribuuttikiertue, jonka etunenässä on muusikko Antti Kajander. Hän esiintyy The Spanish Castle -yhtyeen kera. Kokoonpano on esiintynyt Mooren tunnelmissa aikaisemminkin, ja ohjelmisto on koostunut legendan blueshenkisestä materiaalista.

Helmikuun lopulla aletaan kunnioittaa suomalaista legendabändiä Hurriganesia. Black Devils saa vieraakseen Ile Kallion ja Janne Louhivuoren, jotka muistetaan Ganesin aktiiviaikojen kitaristeina. Ensimmäinen yhteiskeikka on luvassa Helsingin Tavastialla 29. helmikuuta.

Jartse Tuominen puolestaan käynnistää GTR Tourin maaliskuun alussa. Tällä kertaa hänen kitarakavereinaan vaikuttavat Dave Lindholm ja muun muassa W.A.S.P.-bändistä tuttu Douglas Blair.

Grand Blues Festival, Walter Trout, Puistoblues…

Varma kevään merkki on Grand Blues Festival, joka vietetään Lahdessa. Tämän vuoden päivämäärä on 6. huhtikuuta, ja paikkana on Möysä. Susan Santos, J & J Ahlqvist Mojo Gang ja Pauli Hauta-Aho hoitavat musiikin.

Bluesin todellinen selviytyjä ja pitkämatkalainen Walter Trout tulee Suomeen huhtikuun puolivälin jälkeen. Valtteri painaa keikat Tampereella ja Helsingissä.

Koskaan ei ole liian aikaista tiirailla kohti festarikesää. Puistobluesista on maalattu piruja seinälle jo riittämiin, joten festivaaliorganisaation oli varmasti mukava vahvistaa, että Järvenpäässä bluesataan taas juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Pääkonsertti kajahtaa Vanhankylänniemessä 6. heinäkuuta, ja Robert Jon & The Wreck on jo varmistunut yhdeksi esiintyjäksi.

Heinäkuun lopulla on ohjelmassa Rantablues. Ikaalisissa soittavat Erja Lyytinen, Heikki Silvennoinen Band, Honey B & The T-Bones, Jarkko Helin & Crawfish Kings ja Holmala.

Rauma Blues soi 15.–17. elokuuta. Pääkonserttipäivämäärä on 17. elokuuta.

Vakituisia klubisarjoja on luvassa ainakin Helsingissä. Storyvillessä pidetään lystiä tiistaisin Roots Tuesdayn merkeissä. Itä-Helsingin Roihuvuoressa pitää majaansa Hard Rock House, jonka sunnuntaiklubille on taas kerran luvassa kiinnostava esiintyjäkaarti.