Katsaus elävän bluesin kevääseen ja kesään 2023

Katsaus elävän bluesin kevääseen ja kesään 2023

Keväälle ja kesälle 2023 on luvassa runsaasti mielenkiintoisia blueskeikkoja ja -festivaaleja Suomessa.

Kuvassa yllä Billy Gibbons (oik.) ja ZZ Top -kumppani Dusty Hill keikalla Seinäjoella vuonna 2016. Hill kuoli vuonna 2021. Kuva: Marko Aho

Lahden Grand Blues Festival on tunnetusti varma kevään merkki, ja tällä kertaa tapahtuma järjestetään Möysän musaklubilla lauantaina 15. huhtikuuta.

Stagelle Lahdessa nousevat Knock-Out Greg & Scandinavian Blue Flames, Unna & Helge Tallqvist Band sekä Tri Tolvanen legendaarista Dr. Johnia kunnioittavine yhtyeineen.

Maailman tunnetuimpiin bluesnimiin kuuluva Joe Bonamassa tulee taas. Joe keikkailee 19. huhtikuuta Helsingin jäähallissa. Hallia ei ole suunniteltu konserttipaikaksi, ja sen tietää myös Bonamassa.

– En itse asiassa tykkää lätkästä, enkä oikein lätkäareenoistakaan. Sound checkissä täytyy olla tarkkana, Bonamassa murjaisi Blues-Finland.comille.

Hamina Mosna Blues vahvistaa asemaansa bluesin kevätkartalla. Nyt musisoidaan neljän päivän ajan 10. toukokuuta alkaen. Varmistuneita esiintyjiä ovat Pepe Ahlqvist & Joel Ahlqvist, Jo’ Buddy & Down Home King III sekä Hannu Lepola Ystävineen.

Kahden polven Ahlqvistit ovat vauhdissa myös 26. toukokuuta Saarijärven Kukonhiekka Bluesissa. Ben Granfelt Band ja Ice Mo’ & The Zydecoolers lisäävät kierroksia Keski-Suomen perinteikkäässä huvittelupaikassa.

Pepen ja Jan Ahlqvistin duo kuuluu Pieksämäki Bluesin ohjelmaan. Poleenin puistossa 10. kesäkuuta ovat mukana myös ruotsalainen Trickbag sekä Unna & Helge Tallqvist Band.

Ennen kesäkuun puoliväliä aletaan kiristää turboruuvia: Suomeen tulee ZZ Topin elävä legenda Billy F Gibbons. Hän vetää keikat Tampere-talossa (12.6.) ja Helsingin Kulttuuritalolla (13.6.).

Gibbonsilla on mukana bändi The BFGs, jonka muodostavat rumpali Matt Sorum ja kitaristi Austin Hanks. ZZ Topilla ja Gibbonsilla on ollut aina blues lähellä sydäntä. Soolourallaan Billy on veivannut Mississipin kaksitoistatahtisen hengessä erityisesti levyllään ”Big Bad Blues” (2018).

Charlie Musselwhiten bändistä tuttu kitaristi Matthew Stubbs perusti oman yhtyeen, joka sai nimekseen GA-20. Yhtye kävi Suomessa ensimmäisen kerran viime vuonna.

– Kun perustimme bändiä, ryhdyimme soittamaan perinteistä bluesia. Siitä huolimatta yleisö on monesti tullut kehumaan sanoen, että ei musiikkimme ainakaan bluesia ole, koska se on noin hyvää, bändin kitaristi Pat Faherty veisteli Tampereen-keikalla.

GA-20 konsertoi Tavastialla Helsingissä 15. kesäkuuta.

Järvenpään Puistoblues on monelle kesän kohokohta, ja syystä. Luvassa on katu- ja klubiohjelmaa – tämän suven Puistoblues-pääkonsertti puolestaan kajahtaa ilmoille Vanhankylänniemessä heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Pääkonsertin esiintyjät ovat Canned Heat, Wishbone Ash, Thorbjörn Risager, Ben Granfelt ja Altered Five Blues Band.

Siinä missä Puistoblues on Suomen suurin bluestapahtuma, Pori Jazz nousee omassa kategoriassaan koko maanosan kärkeen. Heinäkuun 7. päivänä alkavan tapahtuman mielenkiintoinen nimi on räväkkä amerikkalaiskitaristi Eric Gales.

Kotimaista poweria Pori Jazziin tuovat ainakin Erja Lyytinen ja Aili Ikonen.

Rauma Blues ottaa paikkansa elokuun toisessa viikonlopussa. Kotimaiseen kaartiin ovat varmistuneet jo Erja Lyytinen sekä AT’s Roots & Ramblin’.

Suomen festarikesän tuoreempaan osastoon kuuluva Hotelli Tallukka Blues Party pidetään Vääksyssä 18. ja 19. elokuuta. Tallukassa soittavat Unna & Helge Tallqvist Band, Dr. Helander & Third Ward, Andres Roots, Sami Saari & Bluesjuna, Tyly Kohtalo sekä Juha Kartano & Juuret.

Suosikkibändi SF Blues tekee kiertueen, joka alkaa heinäkuussa. Kansainvälisiä vieraita Suomen keväässä ja kesässä ovat muun muassa Viron Andres Roots, Ruotsin Mr Bo & The Voodooers sekä tanskalaiskaksikko Tim Lothar & Peter Nande.